> > Mecanoo ontwerpt universiteitscampus in Moskou

Mecanoo ontwerpt universiteitscampus in Moskou

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

09-05-2011 - Mecanoo architecten heeft de internationale competitie gewonnen voor het ontwerp van de nieuwe campus van de National University of Science and Technology (MISiS), één van de leidende technische universiteiten van Rusland.

De 100 hectare grote campus komt te liggen in een nieuw stadsdeel aan de ringweg van Moskou, waar de komende 20 jaar 300.000 mensen gaan wonen.

De campus biedt naast huisvesting voor 10.000 studenten en 3.000 universiteitsmedewerkers, onderdak aan zeven faculteiten, verschillende onderzoeksinstellingen, een bibliotheek, een zakencentrum, een hotel, een sportpark, een bioscoop, cafés en winkels. Nog voor het einde van dit jaar wordt gestart met de uitvoering, dat is de voorwaarde die de Russische president Medvedev heeft gesteld voor de financiering van het project.

MISiS is de toonaangevende universiteit in Rusland op het gebied van metaal- en materiaalkunde. President Medvedev heeft de universiteit aangewezen om een voortrekkersrol te vervullen in de omschakeling van Rusland naar een innovatieve kenniseconomie. MISiS komt voort uit de Moscow Academy of Mines en het Moscow Steel Institute, beide prominente spelers tijdens de industrialisatie van de Sovjet-Unie in de vorige eeuw. Internationale bekendheid verwierf de universiteit in 2003, toen oud Professor Alexei Abrikosov de Nobelprijs voor Natuurkunde ontving voor zijn werk op het terrein van supergeleiding. Projectontwikkelaar Masshtab schenkt het terrein van 100 hectare aan MISiS zodat de universiteit strategisch ingezet kan worden als katalysator voor de ontwikkeling van het nieuwe 13.000 hectare grote stadsdeel.

Francine Houben, creatief directeur van Mecanoo architecten: “Universiteiten en onderzoeksinstellingen zijn van grote waarde in de nieuwe economie, waarin kennis en innovatiekracht een sleutelrol spelen. In de kennissamenleving van de 21e eeuw is de universiteitscampus een sterke troef voor de stad, de regio en het land. Campussen die erin slagen om wetenschappelijk te excelleren in combinatie met een aangenaam woon- en werkklimaat, zullen nationaal en internationaal toptalent aantrekken en zorgen voor innovaties, wetenschappelijk leiderschap en commercieel succes.”

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook