> > Recensie: In beton gegoten

Recensie: In beton gegoten

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

25-03-2009 - Ter gelegenheid van het 45 jarig bestaan van ERA is het boek "In beton gegoten - kroniek van een bouwonderneming" verschenen.

De cover en enkele beelden uit het boek.

In de wederopbouwperiode werd door aannemer J.P. van Eesteren "Van Eesteren Rationale Aanpak" opgericht. Dit bouwbedrijf realiseerde vele galerijflats met een tunnelkistsysteem. Er werden in deze periode van woningnood duizenden woningen gebouwd in Rotterdam Ommoord, Rotterdam Alexanderpolder, Capelle aan den IJssel, Zoetermeer, Zaandam en Delft. Aan deze periode komt begin jaren zeventig vrij snel een eind als blijkt dat er meer vraag is naar kleinschaligere woningbouw. In deze tijd van woonerven bouwt ERA ondermeer het wooncomplex De Bergen in Capelle aan den IJssel van architect Benno Stegeman. Meer recenter bouwde ERA in Vinex-wijken als IJburg bij Amsterdam, renoveerde het de ERA-flats in Delft en Zaandam en realiseerde het herontwikkeling in na-oorlogse wijken.

In vijf hoofdstukken wordt de geschiedenis van het bouwbedrijf verteld van "industrieel bouwbedrijf" tot "consumentgerichte conceptontwikkelaar". Op enkele pagina's worden voor elk jaar de ontwikkelingen en een project van ERA besproken. In de "Visie van Priemus" geeft Hugo Priemus, hoogleraar Volkshuisvesting aan de TU Delft, zijn mening over de (historische) ontwikkelingen in de woningbouw. Verder bevat het boek interviews met ex-directeuren, werknemers, bewoners van woningen en andere betrokkenen bij de aannemer.

"In beton gegoten" laat de ontwikkeling van ERA in de afgelopen 45 jaar zien. De lezer krijgt door de opzet van het boek tegelijk een beeld van de na-oorlogse woningbouw in Nederland, van wederopbouw tot Vinex-wijk.

Informatie: In beton gegoten - kroniek van een bouwonderneming / Tekst: Kees de Graaf / Hardcover / Nederlandstalig / 384 pagina's / Afmetingen: 259 x 212 x 36 mm / Uitgeverij: Thoth / ISBN: 978-90-6868-50-46 / Prijs: 27,50 euro.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook