> > Recensie: Architectuurgids Midden-Brabant

Recensie: Architectuurgids Midden-Brabant

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

21-12-2011 - Onlangs is de Architectuurgids Midden-Brabant verschenen. De gids, een uitgave van het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg (CAST), is beschikbaar in boekvorm, als website en als Layar-applicatie voor de mobiele telefoon.

Drie projecten uit de gids: Gemeentewerf in Kaatsheuvel (Lode Havermans Architecten), Internaat in Udenhout (architect Johannes van Halteren) en Woning in Gilze en Rijen (Boonstra-Van Kruysbergen Architecten) Foto's door René de Wit.

Midden-Brabant is niet een duidelijke onderscheidende regio. Net als in de rest van de provincie is de invloed van de Rooms Katholieke kerk en industrialisering groot. Ook telt het gebied veel vrijstaande huizen en villa's. Het bekendste architectenbureau uit de streek is wellicht Bedaux de Brouwer Architecten uit Goirle.

De gids beslaat de ontwikkeling van architectuur in Tilburg en weide omgeving. Voor elke gemeente (Tilburg, Loon op Zand, Waalwijk, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk) zijn een of meerdere hoofdstukken gereserveerd. De stedelijke ontwikkeling in deze plaatsen wordt besproken op enkele pagina's. Hierop volgen in chronologische volgorde de bouwwerken. Deze ordening in tijd maakt de kaarten minder overzichtelijk, omdat de bouwwerken niet per wijk zijn geordend. Soms is een project op de kaart van een volgend hoofdstuk aangegeven.

De gids telt naast bekende gebouwen als het raadhuis van Waalwijk, het Kunstcluster van Coenen, het station te Tilburg vele bijzondere, maar onbekende, gebouwen. Tot de onbekende pareltjes in de gids behoren een "De Stijl" broodbakkerij te Tilburg van architect Barenburg, een witte glazen villa te Tilburg van AS Architecten en de vele koepels tellende St. Janskerk in Waalwijk. De oplettende lezer merkt dat enkele bouwwerken van bekende architecten als Erick van Egeraat, Wiel Arets en Carel Weeber niet zijn vertegenwoordigd in de gids. Echter, de onbekende pareltjes maken dat "Architectuurgids Midden-Brabant" een waardevolle aanvulling is op de vele landelijke architectuurgidsen.

Informatie: Architectuurgids Midden-Brabant / Redactie: Hans Ibelings en Leon Sebregts / Fotografie: René de Wit / 240 pagina's / Afmetingen: 22 bij 14 cm / Uitgever: Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg / ISBN: 978 9080 5807 01 / Prijs: €22,50

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook