> > Recensie: Jan Wils - De Stijl en verder

Recensie: Jan Wils - De Stijl en verder

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

09-07-2007 - Vorige maand is het lang verwachte overzichtswerk over architect Jan Wils (1891 - 1972) bij Uitgeverij 010 verschenen. Dit uitgebreide boek belicht zijn gehele oeuvre, niet alleen zijn bekende gebouwen.

Vlnr. de cover met het Olympisch Stadion, werk uit het begin van de carrière van Wils, het niet gerealiseerde gebouw Korsten in Amsterdam (1926) en een ontwerp voor een hotel met theater en een zeeresort te Porto. Afbeeldingen door Uitgeverij 010.

Het op Wright lijkende werk van Jan Wils uit de beginperiode is een middenweg tussen de Amsterdamse School en het werk van Berlage. Het Olympisch Stadion in Amsterdam (1928), de Papaverhof in Den Haag (1919-20) en het City Theater in Amsterdam (1935) waren zijn bekendste werken. Dit kubistische werk sluit aan bij de eerste periode van zijn carrière, tijdens De Stijl en de Nieuwe Haagse School. In het boek komen ook zijn latere gebouwen uitgebreid aan bod, waaronder het op het werk van Sybold van Ravestein lijkende Hotel Bouwes (1952) en het modernistische Bouwes Place, beide in Zandvoort (1963-69).

Wils werkte samen met een groot aantal architecten en kunstenaars waaronder Theo Van Doesburg, Vilmos Huszár en J.J.P. Oud. Het werk van hem vertoont een aantal parallellen met dat van Dudok. Hij overwoog zelfs om samen met hem een bureau te beginnen.

De publicatie is geschreven door architectuurhistoricus Herman van Bergeijk. Hij schreef eerder een boek over Willem Marinus Dudok. In zijn teksten maken de vele citaten in ondermeer Engels, Duits, Italiaans het boek minder leesbaar. Archieffoto's en tekeningen verrijken deze teksten.

Het boek is zeer compleet met naast de teksten van Van Bergeijk een uitgebreide oeuvrecatalogus en een selectie van door Wils geschreven teksten. "Jan Wils - De Stijl en verder" kan worden gezien als het eerste standaardwerk over deze Voorburgse architect.

Informatie: Jan Wils - De Stijl en verder, tekst: Herman van Bergeijk, vormgeving: Piet Gerards, Nederlandstalig, 256 pagina's, afmetingen 300 bij 240 mm, hardcover, prijs 39,50 euro, ISBN 978 90 6450 567 6.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook