> > Recensie: Frits van Dongen - Bouwen voor cultuur

Recensie: Frits van Dongen - Bouwen voor cultuur

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

27-12-2006 - Afgelopen jaar won Frits van Dongen de BNA Kubus. Ter gelegenheid hiervan is begin deze maand bij Uitgeverij 010 het boek Frits van Dongen - Bouwen voor cultuur / Designing for Culture verschenen.

Vlnr. De cover, enkele pagina's uit de inleiding en de projectbeschrijving van 1 van de 10 projecten: de Heineken Music Hall. Afbeeldingen door Uitgeverij 010.

Het boek wordt ingeleid met de 15 pagina's lange tekst "Stad. Ruimte. Gebouw" over de manier van werken en de gebouwen van Frits van Dongen. Hij heeft voor een architect een a-typische loopbaan, die onderbroken is door 9 negen jaar sportactiviteien (basketbal). Hierdoor komt hij in aanraking met twee generaties leermeesters: Koolhaas en Hertzberger / Weeber. Van Dongen's werk bestaat naast cultuurgebouwen voornamelijk uit woningbouw, er zijn van hem inmiddels in 45 projecten ruim 5.000 woningen gebouwd. In deze tekst komen zijn woningbouwprojecten wel ter sprake.

In Bouwen voor cultuur worden niet alleen de bekende ontwerpen als de Pathé Arena of de Harmonie in Leeuwarden besproken, maar ook niet-gerealiseerde ontwerpen en ontwerpen in uitvoering. Naast eerder gepubliceerde projecten als De Harmonie in Leeuwarden (1990-1994) en de Pathé Arena in Amsterdam (1995-2000) worden bijvoorbeeld ook de prijsvraagontwerpen als het Parktheater in Hoorn (1996) en het in aanbouw zijnde conservatorium op het Oosterdokseiland in het centrum van Amsterdam (2001-2007) gepresenteerd.

In de teksten bij de projecten komen verschillende onderwerpen aan bod. Voorbeelden zijn de logistiek van de gebouwen voor deze specifieke ontwerpopgaven en de veranderingen tijdens de soms lange ontwerptrajecten. Ook is er hier plaats voor tekeningen, foto's en afbeeldingen van niet-gerealiseerde voorstellen. Het boek wordt afgesloten met wat gegevens over Frits van Dongen en de tien cultuurprojecten.

De nadruk in het boek ligt op de tien cultuurprojecten die besproken worden. De publicatie is voorzien van veel beeldmateriaal. Het boek, dat is geschreven door Allard Jolles (een van de juryleden van de BNA Kubus) en Fred Feddes, is prettig leesbaar. Bouwen voor cultuur is interessant voor iedereen die meer wil weten over complexe openbare gebouwen als cultuurgebouwen.

Informatie: Frits van Dongen - Bouwen voor cultuur / Designing for Culture (Nederlands en Engelstalig), teksten door Fred Feddes en Allard Jolles. Hoofdredactie door Els Brinkman, vormgeving Piet Gerards, vertaling door Victor Joseph, 160 pagina's, afmetingen 270 x 205 mm, hardcover, ISBN 978 90 6450 622 2 - ISBN 90 6450 622 1, prijs € 34,50

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook