> > Expositie over Aldo van Eyck in Museum Nagele

Expositie over Aldo van Eyck in Museum Nagele

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

20-05-2013 - Op 5 mei 2013 is een expositie over het werk van architect Aldo van Eyck in het Museum Nagele geopend.

Door Van Eyck ontworpen speeltoestel (foto: Louis van Paridon)

De titel van de expositie is ‘Spelen en Wonen’. Aldo van Eyck heeft zich erg ingezet voor Nagele, een bijzonder dorp in de Noordoostpolder. Hij was vanaf het begin nauw betrokken bij de ontstaansgeschiedenis van het dorp Nagele. Gepland in de tijd van de wederopbouw, hebben diverse beroemde architecten, verenigd in de architectencollectieven De Acht en De Opbouw, zich in de vijftiger jaren gebogen over de vormgeving van een modern dorp. Tot deze collectieven behoorden naast Aldo van Eyck onder andere Gerrit Rietveld, Cornelis van Eesteren, Mart Stam, Lotte Stam-Beese en Bakema. De bekende tuinarchitecte Mien Ruys kreeg destijds van deze architecten de opdracht om het bij de architectuur van Nagele passende groenontwerp uit te voeren.

Na heftige discussies onderling en nadat diverse versies de revue gepasseerd waren, tekende Aldo van Eyck uiteindelijk het finale ontwerp voor het dorp als geheel. Vervolgens kreeg hij de opdracht voor het ontwerp van de drie basisscholen in Nagele. Hij voorzag de scholen weloverwogen van speciale, bijpassende buitenruimtes en daarbij horende speeltoestellen.

Deze expositie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de architecten Tess van Eyck en Julyan Wickham. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 25 augustus 2013. In Museum Nagele en in de buitenruimte om het museum valt het hele jaar door de ontstaansgeschiedenis en de realisatie van dit bijzondere dorp te bewonderen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook